Translate

17.11.2017

Kotitekoista leipää & anna lapsesi pukea sinut





Itse leipoen leipä on terveellisempää, 
jääväthän siitä pois lisä- ja säilöntäaineet. 


GLUTEENITON PATALEIPÄ:


3½ dl kädenlämpöistä vettä 
Herneen kokoinen hiivapala, 
tai ½ tl kuivahiivaa 
1½ tl suolaa 
n 4 dl gluteenittomia 
karkeita/leipä jauhoja 
n 1 dl gluteenitonta kaurajauhoa 
n 1 dl jotakin siemeniä 


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen 
Lisää suola, siemenet ja jauhot, sekoita. 
Seos on kakkutaikinamaisen vetelää. 
Peitä taikinakulho kelmulla ja anna 
taikinan olla huoneenlämmössä 
12 - 24 tuntia. 

---------------


Kun aiot paistaa leivän, laita kylmä pata 
kylmään uuniin, laita uunin lämpö 225 
asteeseen (kiertoilma 200 astetta).

Kaada taikina jauhotetulle leivinlaudalle, 
ripottele jauhoja myös taikinan päälle ja
muotoile taikinasta pehmeä limppu, 
mutta älä vaivaa liikaa,  
koska tämä leipä on sitä parempi, 
mitä vähemmän sitä käsitellään.
Ripottele vielä hieman jauhoja leipätaikinan 
pinnalle ja jätä se pyyhkeen alle hetkeksi. 

Ota kuuma pata uunista, 
voitele se hyvin ruokaöljyllä  
ja nosta leipätaikina varovasti siihen, 
laita kansi päälle ja nosta uuniin. 

Anna padan olla uunissa n ½ tuntia. 
Poista padan kansi ja anna leivän 
paistua vielä 15 - 20 minuuttia. 

Ja kas, gluteeniton pataleipä on valmis. 
Tällä ohjeella olen tehnyt muutaman 
kerran itselleni leipää kun illalla vaikka 
olen havainnut ettei huomiseksi ole leipää. 
Muista käsitellä taikinaa mahdollisimman 
vähän, äläkä pelästy vaikka taikina on 
löysähkö, se kyllä muuntuu leiväksi uunissa. 


Tänään onkin 






Tänään on myöskin 
Hih, hih, mitähän siitä tuleekaan...