Translate

12.2.2017

Evoluutioteorian isä Darwin ja viittomakieli








Charles Robert Darwin syntyi 12.2.1809, siksi tänään vietetäänkin Darwinin päivää
Hän oli englantilainen luonnontieteilijä, joka esitti kokoamaansa tieteelliseen todistusaineistoon nojaten kaikkien eliölajien kehittyneen ajan saatossa yhteisestä kantamuodosta luonnonvalinnaksi nimetyn prosessin kautta. 





 Charles Darwinin patsas Lontoon 
luonnontietellisessä museossa.

Darwinin kehittämää teoriaa, joka kuvaa luonnossa historian saatossa tapahtunutta evoluutiota, kutsutaan evoluutioteoriaksi. Jo Darwinin aikainen tiedeyhteisö ja suuri yleisö hyväksyivät todeksi eliöiden muuttumisen evoluutiossa, mutta teoria luonnonvalinnasta hyväksyttiin evoluution päälähtökohdaksi vasta 1930-luvulla. Samalla se oli pohjana synteettiselle evoluutioteorialle. Darwinin tekemien löytöjen voidaan sanoa luoneen pohjan koko nykyiselle biologialle, sillä ne antavat loogisen selityksen elämän monimuotoisuudelle.

Darwinin julkaisema kirja Beaglella tehdystä merimatkasta teki hänestä kuuluisan. Matkallaan hän keräili kuolleiden eläinlajien fossiileita, mikä sai hänet kummastelemaan luonnonvaraisten eläinten ja fossiilien maantieteellistä levinneisyyttä. Tämän johdosta hän alkoi tutkia eliölajien muuttumista toisiksi ja lopulta kehitti teoriansa luonnonvalinnasta vuonna 1838. 

Hänen pääteoksensa Lajien synty julkaistiin vuonna 1859.
Darwin suoritti myös papinopinnot koska tuohon aikaan pappismiehillä oli turvattu toimeentulo.



 



Darwin oli ihastunut serkkuunsa Emmaan. 


Hauska seikka hänen elämästään:  
Kirjoittaessaan päivittäisiä muistiinpanojaan eläinten lisääntymisestä hän raapusteli ylös ajatuksia tulevaisuuden suunnitelmistansa. Hän otti esiin kaksi paperia, joihin hän kirjoitti otsikoiksi ”Naimisiin” ja ”Ei naimisiin” (engl. Marry; Not Marry). Avioliiton etuihin Darwin katsoi kuuluvan ”jatkuva seura ja ystävä vanhuuden päiville … mikä on joka tapauksessa parempi kuin koira”. Avioliiton haittapuolina olivat taas, että ”rahaa jää vähemmän kirjoihin”, ja se on ”kamalaa ajanhaaskuuta”.  =) 
- Kaikesta huolimatta hän meni naimisiin serkkunsa kanssa.


Parhaiten tunnettu Darwinin mukaan nimetty eliölajiryhmä on darwininsirkut eli darwininpeipot, jonka edustajia Darwin keräsi ollessaan Galápagossaarilla. Darwin kuoli 19. huhtikuuta 1882.

Michael H. Hartin tekemälle Ihmiskunnan 100 suurinta -listalle Darwin sijoittuu sijalle 16, ja BBC:n tuottamassa 100 Greatest Britons -ohjelmassa Darwin äänestettiin neljänneksi suurimmaksi britiksi. Englannin keskuspankki Bank of England vaihtoi vuonna 2000 kymmenen punnan setelissä aiemmin kuvituksena olleen Charles Dickensin Darwiniin

Vuonna 2009 Darwinin kunniaksi perustettiin useita näyttelyitä ja tilaisuuksia. Tuolloin tuli  kuluneeksi 200 vuotta Darwinin syntymästä ja 150 vuotta Lajien synty -teoksen julkaisusta. -Lähteet: Wikipedia- 







 

Tänään on myös 
viittomakielen päivä

Eräs tuntemani ihminen on kuuro 
mutta häntä kuitenkin häiritsee mm 
tuulimyllyjen ääni... ? 
=)

Viittomakielen päivä on vuosittain helmikuussa vietettävä päivä. Sen viettämisestä päätti Kuurojen Liitton liittokokous vuoden 2009 kokouksessa. Päivä on tarkoitettu Suomen kuurojen äidinkielten, suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen juhlapäiväksi. Viittomakielen päivää vietetään 12. helmikuuta, kuurojenopetuksen isän Carl Oscar Malmin syntymäpäivänä.
Ensimmäistä viittomakielen päivää juhlittiin 12. helmikuuta 2010. Vuonna 2015 Helsingin kaupunki päätti hyväksyä valtuustoaloitteen Viittomakielen päivän liputuksesta. Huomaatko lippuja salossa muualla?
-Lähteet: Wikipedia- 




Suomen kirjasäätiö on lanseerannut ns Lukurauhan päivän, 
joka sattuu tänä vuonna olemaan tänään. Niin että jos ehdit niin 
rauhoitu toki lukemaan kirjaa. Hankalia nämä tällaiset teemapäivät joiden päivämäärä hyppii eri päiville eri vuosina. :)